Održavanje rezanog cveća

Održavanje rezanog cveća

Sigurna sam da svaka žena voli cveće. One koje kažu da ne vole samo toga još nisu svesne. Ili nisu dobijale na poklon cveće pa nisu stigle da ga zavole ili nemaju percepciju koliko male stvari u životu mogu da nas učine srećnim. Svakako se to lako menja. Muškarac koji ima priliku da osvaja ženu koja ne voli cveće je u prednosti, jer joj može otvoriti oči i pokazati čudnu moć tako običnog cveća. Kako nam cveće krasi prostor i dušu želimo da nam što duže traje u vazi. Zato imam par saveta i trikova koji mogu produžiti trajanje rezanom cveću. Nemojte da mislite da je kompikovano i da ne želite da se trudite, za kratko vreme i malo pažnje i truda koji uložite dobićete dobre rezultate.

Pripremite vazu

U čistu vazu treba sipati vodu koja je odstojala na sobnoj temperaturi. Najbolje je da se voda prokuva i ohladi. Količina vode zavisi od vrste cveća koje imate, ali univerzalno treba napuniti trećinu vaze. Cveće koje ima mekane stabljike kao što su gerberi, lale, orhideje, alstoemerie (divlje orhideje), dovoljno je staviti u vodu visine do 10 cm. Dok stabljike ruže, hrizanteme (margarete), karanfile vole da budu što više u vodi, dakle vaza se može napuniti i do dve trećine. Izbegavajte metalne vaze, jer one mogu skratiti trajanje cveća.

Pripremite cveće

Sa cveća obavezno odstraniti donje listove koji ulaze u vodu da bi se sprečilo truljenje. Na taj način se odstranjuje i materija koja sprečava otvaranje pupoljka. Svaku stabljiku treba podrezati ukoso, nožem ili makazama, 1 – 2 cm. Poželjno je da se rezanje obavi pod vodom, kako vazduh ne bi ušao u sprovodne snopiće i otežao kretanje vode do glave cveta. Pripremljeno cveće što brže staviti u vazu.

Svakodnevno „bacite“ pogled

Budući da cveće troši vodu, svakodnevno proverite nivo vode u vazi. Gerberima se voda menja svakog dana jer stabljika ispušta sluz, dok je lalama i orhidejama dovoljno vodu samo dolivati. Na dva, tri dana treba ponoviti postupak podrezivanja stabljika. Cveće ne podnosi direktno sunce, promaju, niti blizinu grejnog tela. Ukoliko je moguće vazu sa cvećem tokom noći trebalo bi prebaciti u hladniju prostoriju. Dodatkom komadića drvenog uglja, aspirina, kocke šećera ili sredstva za rezano cveće produžava se vek trajanja cveća u vazi.

Pripremila: Aleksandra Čučković

Na vrh
Meni
Zatvori
Korpa
Zatvori
Nazad
Nalog
Zatvori